AIK-spelare har utbildats i hjärt- lungräddning

Att fotbollsspelare och andra idrottare plötsligt kan drabbas av hjärtstopp har varit känt en tid. Troligtvis beror detta på den fysiska ansträngning som kroppen utsätts för under en match eller träning. För mycket intensitet kan helt enkelt få hjärtat att stanna helt. Den som drabbas av hjärtstopp förlorar medvetandet inom 10-20 sekunder. Dessutom slutar personen att andras, vilket gör hjärt- lungräddning helt nödvändig för att syresätta hjärnan. För att få igång hjärtat så att det börjar slå igen krävs en hjärtstartare som skickar en elektrisk chock till hjärtat. Denna elchock får förhoppningsvis hjärtat att börja slå i normal rytm igen.

AIK Fotboll inledde ett samarbete med Hjärt-Lungfonden och samlade in pengar till fonden. Som tack för hjälpen kunde Hjärt-Lungfonden förse laget med en hjärtstartare som följer med vid matcher och träningar.

Dessutom har spelare och tränar i AIK genomgått en kurs i hjärt- lungräddning. Detta kommer förhoppningsvis göra att fler överlever ett hjärtstopp på fotbollsplanen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.