Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta division i fotboll och här gör Sveriges bästa lag upp om vem som vinner SM-guldet för året. Om man jämför Allsvenskan med andra ligor runt om i Europa så ligger den svenska ligan en bit efter det märks på kvalitén på fotbollen men också när det spelas stora turneringar i Europa på klubbnivå, framför allt i Champions League.

Eftersom den svenska fotbollen inte håller lika hög klass väljer våra svenska stjärnor att lämna Sverige för att bli proffs i andra länder. En bra start brukar vara Holland för att sedan gå vidare till den engelska, italienska eller spanska ligan. Spelare som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan har alla börjat i Sverige för att sedan i tidig ålder fortsatt utomlands för att få en fortsatt utveckling av sin fotboll.

Förra året var det Elfsborg som tog hem SM-guldet, och till skillnad från de andra ligorna i Europa så brukar Allsvenskan vara relativt jämn. Det är oftast flera lag som är med och slåss om guldet än i de stora europeiska ligorna. Även om man vinner Allsvenskan så får man automatiskt inte spela i Champions League utan man får en plats i kvalet istället. Det gör att det är betydligt ovanligare att se ett svenskt lag i Champions League än ett engelskt eller spanskt lag.

Gillar du att spela på sportresultat kan vi rekommendera Odds.nu för Allsvenskan.