La Liga

La Liga är Spaniens motsvarighet till Allsvenskan i Sverige, det är här Spaniens bästa lag gör upp om titeln. I La Liga bjuds det på en fartfylld och teknisk fotboll och här spelar några av världens absolut bästa spelare så som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, även vår svenska världsstjärna Zlatan har spelat i La Liga.

Förra året vann Barcelona La Liga 15 poäng före Real Madrid och precis som de flesta ligor runt om i Europa så är det fyra – fem lag som gör upp om titeln varje år. Men i Spanien så är det lite annorlunda. Det är många som anser att Real Madrid och Barcelona är de två bästa lagen i Spanien och varje år när de möts så blir det en sådan laddad stämning mellan lagen att matcherna mellan Barcelona och Real Madrid fått ett eget uttryck: El Clasico.

Inte nog med att lagen oftast kämpar om ligatiteln och de inbördes mötena blir vissa år direkt avgörande för hur säsongen slutar. Det finns även en historisk splittring i Spanien där Katalonien som Barcelona ligger i vill frigöra sig från Spanien. Detta piskar upp stämningen ytterligare inför matcherna vilket lägger en enorm press på både spelarena och tränarna.